Detik Pahit Manis

Sekian lama tak update blog hari ni tergerak hati nak menulis balik. Maklumlah banyak sangat yg berlaku dalam hidup aku kebelakangan ni. Baru nak update dah ada benda yang lain yg berlaku. Baru nak tulis pasal raya, terus dijangkiti wabak denggi.

Beberapa minggu yang lepas Persatuan Nadi Diploma In Investment Analysis (Nadiia) ada menganjurkan majlis makan malam dan penghargaan kepada pelajar2 cemerlang course tu. Tema makan malam tu adalah raya 1 Malaysia. Mula2 aku confuse sama ada perlu ke aku mengenakan cheongsam bersama samping, ataupun sari berkemban dan sebagainya. Akhirnya aku memilih untuk berbaju Melayu sahaja. Malam tu Azal dan Shaqil yg jadi MC. Shaqil siap datang kat meja aku tiba2 tanya duit raya aku berapa. Aku lagi sikit nak terajang. Dahla baru nak telan tembikai nasib baik tak tersembur. Pada malam tu jugak ada cabutan bertuah. Entah apa jadah nombor yang naik 4 orang tapi yg dapat hadiah 2 orang je lagi 2 orang tidak bernasib baik katanya. Celaka kan?
Oh ya malam tu aku menerima anugerah best student's award untuk part 2. Ehem. * sambil betul-betulkan rambut buat gaya jalaluddin hassan nak mengayat rosnah mat aris.






Ni lah dia sijil yang aku dapat tu siap berframe bagai. Aku expect dapat anugerah jejaka paling gantang ke apa kan tapi takpa lah bersyukur. Alhamdulillah.
Sejuk hati mak ayah aku bila aku tunjukkan sijil tu. Langsung tak sia-sia diorang hantar aku tuisyen dekat Pusat tuisyen Deru Warisan setiap hari rabu dan khamis lepas maghrib masa aku form 4. Doktor yang menyambut kelahiran aku masa aku dilahirkan pun sejuk hatinya tengok aku dapat anugerah. Ntah macam mana boleh sejuk aku tak tau. Dia letak ais kat dada mungkin.

Seterusnya bercerita perihal demam denggi yang aku kena sejak seminggu lepas. Dan danlah kena time final exam pulak. Pergi jawab pekse agama haritu siap berbalut tangan. Orang pelik je apsal kena denggi siap nak balut tangan bagai. Denggi boleh menterseliuhkan tangan ke? Sebenarnya tangan tu dibalut sebab takut jarum yang ada kat tangan aku yg tempat masuk air tu terkeluar sebab tu balut.Kalau dijangkiti denggi kena masukkan air dalam badan. Sebab denggi takut air mungkin.
Aku telah dimasukkan ke ward selama 4 hari 3 malam dan dijaga oleh nurse yang genit2 belaka. Setiap kali nurse tu masuk je nak cek tekanan darah aku serta merta aku sedar dari tidur. Walhal kalau kat kolej kemain susah nak kejut aku tidur ye tak.
Paling best masa kat wad ramai yang datang melawat terasa diri ini dihargai dan ketiadaanku ditangisi ramai orang. Ahah entah apa jadah. Siap ada yang bagi duit tu murah rezeki orang tu.
Harini aku discharge daripada ward dan terasa macam baru lepas keluar penjara. Dengan muka yang selebet, rambut dah panjang, muka berjambang aku keluar daripada hospital tersebut. Siap ada aku dengar sorang budak cakap kat mak dia. " Ma, adik ingat Osama dah mati. Tu apa tu. "
Aku buntang mata kat budak tu pastu terus tersenyum sorang sorang.

Lastly, nak cakap pasal penarikan diri aku daripada skuad taekwondo uitm johor untuk KARISMA. KARISMA tu adalah sukan tahunan antara Uitm Se Malaysia. Tak tahu plak aku KARISMA tu panjang dia apa. Kerana Ayamsekor Rosak Ikan Semuanya Maaak Aii ( KARISMA ).
Mungkin.

Oh ya penarikan diri aku adalah disebabkan aku menyertai pasukan golf uitm johor untuk KARISMA kali ini. Sebenarnya aku menghadapi conflict of interest kerana kedua-dua sukan tersebut telah menjadi minatku sejak kecil. Tetapi aku terpaksa memilih golf kerana pasukan Johor kekurangan pemain. Jadi disini ingin memohon maaf kepada semua rakan seperjuanganku dalam Taekwondo terutama Sir Azli Shah yang telah menetapkan harapan yang tinggi kepada kami. Semoga pasukan Taekwondo akan banyak membawa pulang pingat tahun ini dan doakanlah kejayaanku dalam arena Penggolfan.
Setakat itu sahaja. Assalamualaikum.

5 comments:

  1. smoga cpat smbuh aiman naiem mustaza =)
    gud luck tok last paper k

    ReplyDelete
  2. aiman kene deman denggi apasal aku tak tahu =.="

    goodluck aiman untuk karisma :)

    ReplyDelete