Kanak Kanak

Come on, takkan macam tu cara kau mempromosikan product? Tapi aku kena admit cara tu agak berhasil. Slogan yang digunakan Oreo iaitu' Putar, Jilat dan Celup ' tampak fenomenal. Yelah dua hari lepas aku ke rumah kawan nampak adik dia mengaplikasikan slogan tu. Dia makan bersama ayahnya. Sebaik membuka plastik Oreo itu, ayahnya serta merta menjamah. Lalu tegur si kecil,

" Ayah, bukan macam tu laa. Buat macam ni. " Sambil memutar biskut itu, menjilat krimnya kemudian mencelupkannya kedalam susu Enfagrow.

Aku tersentak melihat gelagat mereka lalu bertanya kepada si kecil.

" Err..motif menjilat? " dengan mengangkat kening kanan dan kedua belah bahu.

Dengan sedikit tawa comel, si kecil membalas, " Alaa abang Aiman ni, itu pun tak tau.. Dekat TV suruh buat macam tu kita buat laa. "

" Err okay.. Dekat TV cakap kalau minum susu banyak boleh tinggi, tapi apasal adik pendek je? Hehe. "

Gurauan aku di ambil serius oleh si kecil. Dia mengerutkan dahi dan memuncungkan mulut dengan niat memprotes kegiatan buli terhadap kanak-kanak mungkin.

" Atoto tak baik tau muka masam depan makanan. Oreo pulak tu. Nak tau tak, adik untung dapat makan Oreo ni. Abang dulu pernah kena tipu. Di suatu petang yang hening, abang pening. Kemudian abang bercadang nak makan biskut gula bersama Teh O. So, abang pun pergilah ke kedai lalu mencapai sebungkus Sugar Crackers. Dengan hati yang berbunga, abang melompat2 pulang kerumah sambil nyanyi lagu "Ayah ku pulang dari kota, Ayah ku belikan kereta~~ " , sampai je kat rumah abang pun terus bukak plastik biskut tu. Dengan hati yang hancur lebur, bibir yang membisu lidah terkelu, abang tersentak kerana tiada gula di BISKUT ITU! Bida'ah betul tajuk depan Sugar Crackers tapi biskut dia takde gula. "

" HAHAHA apalah abang ni makan jela biskut tu, takpun tabur je gula kat atas dia. Hehe. "

" Haaa macamtulah kalau nak makan. Mesti senyum, kita mesti hargai rezeki yang kita dapat. Ada orang kat luar sana yang nak dapat sesuap nasi pun susah tau dik. So, adik kena bersyukur. "

Si kecil berubah air muka dengan penuh seribu tanda tanya.

" Tapi kan bang, kenapa abang tak makan daging, ayam, ikan, nasi semua? Abang tak bersyukur ke? "

Soalan si kecil begitu tajam panahannya sehingga membelah dadaku. Terasa ditusuk tusuk dengan pedang dan di perah pula limau nipis di luka itu. Tanpa membidas, aku berlalu pergi meninggalkan si kecil. Tetapi sempat pula dia memintas.

" Atoto, rileks la bang. Nak tau tak di suatu petang yang hening, adik pening. Lepastu adik dengar kawan adik cakap ada cerita Ong Bak 4 baru nak keluar so adik pun pergilah wayang dengan dia. Sampai kat sana hati adik hancur lebur, lidah membeku sebab sebenarnya bukan Ong Bak 4, tapi Ombak Rindu. Terus adik clash dgan kawan adik. Hehe. "

KIDS THESE DAYS =.='

3 comments:

  1. hehe....okay..sangat kelakar... ^.^


    #rindu kau..

    ReplyDelete
  2. Nak join sekaki rindu2 boleh tak? aHahaha, Im just kidding. LOL!! But I second that, kids nowadays are pretty advanced. Waaaayy advanced-er than us. Tskk.

    ReplyDelete